6 Ocak 2010 Çarşamba

Pasif Duman Sahası

























"Türkiye, 4207 sayılı Kanun düzenlemesiyle 19 Mayıs 2008’den itibaren kapalı alanlarda temiz hava soluma hakkına, yani Dumansız Hava Sahası’na kavuştu." diye internet giriş sayfasında bağıran sosyal sorumluluk kampanyası şuan ki işletme sahiplerinin uygulamalarından bihaber galiba . Evet yasa çıktı ama uygulama böyle mi olacak . Her kafe kendini camekanla çevreleyip, ki çoğu bunu da yapmayarak bir şemsiye altına ısıtıcılar koyup insanları tatmin etmeye çalışıyor; yasanın açığından faydalanmaya mı çalışacak. Peki alan memnun v eren memnun mantığı ile bunu da geçtik peki ya sigara içmeyip arkadaş ve toplum baskısı ile bu tecrit edilmiş yerlerde sigaraya maruz kalanları napıcaz :D.
İşte onlardan biri yılbaşının ilk günü ben olmuştum. İstanbul'un lüks semtlerinde bulunan bir kafede arkadaşlarımın hatırı olsun diye; o şemsiyelerin altına dıtımız donarken oturmak zorunda kaldım. Rüzgar ve soğukta beni ısıtan, mekan sahiplerinin yaptığı inovatif girişimcilik oldu. Adamlar kuluçka lambaları ile o soğukta nikotini başına vurmuş müşterileri hafif ateşte olmaya bırakıyorlardı.:D 40 dakika sonunda biz de kuluçka dönemini tamamlayan civcivler misali hesabı istedik ve mekandan çıktık.
Gece sonunda anladığım kadarı ile bencillik, modernliğe ağır basıyordu. Modern olmak için kendini yırtan adamların kendi yaşam tarzlarına müdahale edilince çıldırdıklarını gördüm. Avrupa'da ve Amerika'nın belirli eyaletlerinde uygulandığı gibi bilmem kaç adım yasağına dair prosedür; bencilik unsuruna ve yasadaki açıklara yenik düşerek ülkemizde tam anlamıyla uygulanamıyordu. Yasa gereği ;pasif içici konumundan uzaklaştırılmaya çalışılan normaller bu gibi işletmeler yüzünden daha kötü muamele görmeye başladılar. Pasif içicilikten kurtulmak bi yana, toplum basıkısına maruz kalarak sigara içmekten dolayı dışlanma korkusu sarmaya başladı yanı çarklar ters işler oldu. İçmeyenler sosyalleşmek için kuluçkalarda otururken çirkin ördek yavrusu gibi sürüde sırıtmaya devam etmekteydiler.
Haa... bu aarada bence belediyeler, işletmelere çağrıda bulunarak demeli ki " Arkadaşlar boşuna mekanlara kira vermeyin gelin biz sizlere sokakları kiralayalım hem siz kazanın hem devlet kazansın." :D

2 yorum:

Didi dedi ki...

düzenli sigara içicisiyim, kınıyorum seni! :)))

Adsız dedi ki...

kınandın :))