12 Ocak 2010 Salı

İstanbul 2010 Avrupa Avm Kültür Başkenti



2009 'u "One minute"yle, global kriziyle, Ergenokuyla geri de bıraktık. 2010'a sağlık ve mutluluk getirmesi umuduyla girdik hatta ilk ayı doldurmak üzereyiz. 2010 kime ne getirecek bilemem ama Türkiye'ye ve özellikle İstanbul'a Avrupa'nın ve Dünya'nın her yerinden turist getireceği kesin. Peki İstanbul buna hazırmıydı? Sanmıyorum , çünkü en son gördüğümde Edirne kapıdaki surlarda "Türkiye'de çiftçilik bitti ! "diyenlere inat hala çiftçilik yapılıyordu. Peki Bizans'tan kalan kiliselerin restorasyonlarındaki özensizlik, çatlakları sıvayım derken altındaki eserlerin yok edilmesine ne demeli. Son olarak "Toplumca sıcak kanlıyız" haklısınız. Esnafımız, taksicilerimiz onlar da sıcak kanlı fakat paranın sıcaklığı kadar değil. Turistleri kazıklamak için yaptıkları binbir numara bizleri yanlış tanıtıyor. İstanbul buna hazır değildi ama herşeye rağmen kültür başkenti olduk.
Peki bu bizim bilinçlenmemize yardımcı oldu mu ? Hayır, hala insanlar haftasonlarını sergilerde müzelerde veya sosyalleşmek için parklarda geçirmekten aciz Avm'lerde geçiriyorlar. Üniversitede hocamın dediğini hiç unutmuyorum ki kendisi Almanyalı bir küratör, dedi ki " Türk insanlarını anlamıyorum onca ülke gezdim , onca kültür gördüm. Bunca kültür mirası, müzenin bulunduğu yerde hep Avm'lere gidiyorlar. Aman gitsinler! Oralar bizim olur Avrupadaki gibi kalabalıklar yok ne güzel." Bu bir şeyi farketmeme neden oldu birşey yaratıp ortaya koymadığımız gibi var olan sanatsal etkinliklere ve tarihi eserlere de sahip çıkmıyoruz. Umarım 2010 yılında Kültür Bakanlığı Avrupa kültür başkentliği ünvanını yurtdışında kabul ettireceği gibi kendi vatandaşlarına da bunu öğreterek bizleri de bilinçlendirir.
Benim takıldığım bir diğer nokta ise Avrupa Birliğine girmeden gümrük birliğine giren Türkiye'ye, yine aynı şekilde Kültür Başkenti ünvanı verilerek Birlikten vazgeçmemesi için ağzına bal çalınıyor olması. Nitekim hala Avrupa Birliğine uyum süreci için dünyalarca yasa çıkarmaya ve onların istediği yaşam şekline göre yontulmaya devam ediyoruz. Ama bir sonuç elde edilemiyor. Komplo teoricisi değilim ama tarih boyunca oyunlar dönen bu topraklar üzerinde bu durumundan da kar elde edenler var gibi umalım da bu Türkiye olur.( kurtlar vadisi pusu gibi oldu.:D).

0 yorum: